Coffee Talks: Makine Sektöründe Sürdürülebilir Malzemeler ve Uygulama Alanları

Coffee Talks: Makine Sektöründe Sürdürülebilir Malzemeler ve Uygulama Alanları

Her Çarşamba üniversitemiz Öğrenci İşleri Dekanlığı tarafından düzenlenen Coffee Talks etkinliğinde İstanbul Gelişim Üniversitesi İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Makine Programı Öğretim Görevlisi Bilge YILMAZ 29.11.2023 Çarşamba günü saat 12:00 ile 13:00 arasında üniversitemiz Makine ve Otomotiv Programı öğrencilerimizin katılımı ile Makine Sektöründe Sürdürülebilir Malzemeler ve Uygulama Alanlarını incelemiştir. Etkinlik kapsamında sürdürülebilirlik kavramının tarihsel gelişimini, bir malzemeyi sürdürülebilir malzeme yapan unsurları, sürdürülebilir malzemelerin uygulama alanları ve gelecek potansiyelleri konuşulmuştur.  Sürdürülebilirliğin yerel iş gücü, insanların barınma ihtiyacı bölgenin sosyal dokusuna uygun olup olmaması vb. gibi sosyal boyut, hava kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği, atıklarda azalma vb. gibi çevresel boyut ve bakım onarım kolaylığı, taşıma maliyeti, taşıma esnasında enerji tüketimi vb. gibi ekonomik boyutlar gibi birden fazla bileşene bağlı olduğunu ve bunları göz önünde bulundurarak mevcut ihtiyaçları gelecek nesil ihtiyaçlarını riske atmadan sağlamanın önemi tartışılmıştır. Aynı zamanda sürdürülebilir malzemeleri ahşap, bambu vb. gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen malzemeler ve cam, plastik metal gibi geri dönüştürülebilen malzemelerden tasarlanabileceğini hakkında fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Sektörde yaygın kullanılan malzemeleri metal, metal olmayan ve kompozit malzemeler olarak sınıflandırmışlardır. Sürdürülebilirlik kapsamında kompozit malzemelerin gelişim vaat ettiği kanısına varmışlardır. Metal malzemelerden demir dışı metalleri hafif ve ağır metaller olarak belirli sınırlar çerçevesinde ele alıp örneklendirirken demir esaslı metalleri ise çelik ve dökme demir olarak karbon miktarına bağlı olarak sınıflandırmışlardır ve uygulama alanlarından bahsetmişlerdir.