Öğrenci Dekanlığı -

Sağlıklı Gelişim Platformu'nda Uyku Kalitesi ve Bağımlılıklar Etkinliği

gelişim üniversitesi
  1.   Öğrenci Dekanlığı
  2. Haberler


Sağlıklı Gelişim Platformu'nda Uyku Kalitesi ve Bağımlılıklar Etkinliği



İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü ve Öğrenci Dekanlığı iş birliğiyle Sağlıklı Gelişim Platformu kapsamında “Uyku Kalitesi ve Bağımlılıklar” konulu etkinlik gerçekleştirildi.,

22.02.2024 tarihinde saat 14.00 ile 16.00 arasında gerçekleştirilen etkinliğe Mühendislik Mimarlık Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri katılmış olup, İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücaadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN konuşmasında; İnsanların temel ihtiyacı olan uykunun sağlıklı olmak, mutluluk, kaliteli yaşam ve günlük hayatta verimli olmak için gerekli olduğunu, uyanıklıkla bir döngü halinde meydana gelen fizyolojik bir durum olan uykunun süresi ve kalitesinin yaşam kalitesi açısından eşit derecede önemli olduğunu, uyku düzeninin gündüz aktiviteleri de etkilediğini belirtti. Yaşam tarzı değişiklikleri ve çevresel faktörlerin giderek uyku kalitesi düşüklüğü gibi uyku sorunlarına neden olduğunu ve  kötü uyku kalitesinin depresyon, konfüzyon, yorgunluk ve düşük yaşam memnuniyetiyle ilişkili olduğunu ifade etti. Uyku bozukluklarının sıklığının yaş gruplarına ve toplumlara göre farklılık gösterdiğini ve özellikle üniversite öğrencilerinin uyku sorunlarından en çok etkilenen kesim olduğunu belirtti. Gençlerin üniversiteye başladıktan sonra sıklıkla değiştirdikleri yaşam tarzı alışkanlıklarından birinin de uyku düzenleri olduğunu ve sonuçta üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun sosyal ve akademik yaşantıları nedeniyle düzensiz uyuduklarını vurguladı. Ülkemizde üniversite öğrencileri üzerinde uyku konusunda yapılmış olan araştırmalarda da kötü uyku kalitesine sahip olma durumunun üniversite öğrencileri arasında yaygın bir sorun olarak görüldüğünü belirtti.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücaadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN konuşmasında; “Kötü uyku kalitesini tanımlayarak uyku kalitesini bozan fiziksel ve psikolojik nedenlerden bahsederek, Uyku bozuklukları ve kötü uyku kalitesine ilişkin literatür çalışmalarından bahsederek; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, sigara ve alkol alışkanlıkları, fazla kafein tüketimiyle uyku kalitesinin ilişkisini değerlendirerek,  yoğun teknoloji kullanımıyla yaşamımızı bir çok alanda kolaylaştıran ve bazende keyifli kılan akıllı telefon kullanımı ve akıllı telefon bağımlılığıyla kötü uyku kalitesi arasındaki ilişkiden bahsetti.  Adölesanlar ve üniversite öğrencileri üzerinde uyku konusunda yapılmış olan araştırmalarda akıllı telefon bağımlılığı veya akıllı telefon aşırı kullanımı olanlarda kötü uyku kalitesinin daha sık görüldüğü yönünde bir takım anlamlı ilişkilerde bulunduğunu belirtti. Her ne kadar cep telefonu kullanım özellikleri ve akıllı telefon bağımlılığıyla uyku kalitesi arasındaki ilişkilerin neden-sonuç ilişkileri tam olarak belli olmasa da akıllı telefon bağımlılığı olanların akıllı telefon aşırı kullanımlarının uyarıcı etkisiyle uyanık kalmaya zorlanması ve uykuda bölünmeler yaşaması, akıllı telefon kullanımından dolayı uyumaya başlamadan hemen önce ve uyku esnasında aşırı uyarana maruz kalınmasıyla uyumakta zorlanma ve uykuda bölünmeler yaşanması, akıllı telefonun ekran ışığına maruz kalma nedeniyle melatonin hormonu salınımı azalmasının sirkadiyen ritmi geciktirmesi, akıllı telefondan internet ve sosyal medya kullanımlarının gereksinim duyulan günlük uyku süresinden daha az uyumak durumunda kalınmasına neden olması ve akıllı telefon aracığıyla sosyal medya kullanımının oluşturduğu meraktan dolayı uykuda bölünmeler yaşanması gibi durumların da akıllı telefon bağımlılığının kötü uyku kalitesi için risk faktörü olabileceği düşünülebilir”  dedi.
Öğrencilerden alınan sorular yanıtlanarak etkinlik son buldu.

Uyku Kalitesi ve Bağımlılıklar Etkinliği

Haberler